Een woonverzekering pakket uitbreiden met aansprakelijkheid en rechtsbijstand? 

Wellicht ben jij wel bekend met de verplichte verzekeringen voor woningen? Maar wist je dat heel veel Nederlanders nog meer verzekeringen afsluiten om zich in te dekken tegen risico’s? In dit artikel verwijzen we je daarom graag door naar woningassistent.nl. Je kunt daar heel veel informatie vinden over allerlei soorten verzekeringen voor woningen waaronder dus ook 2 belangrijke polissen: 

  • Aansprakelijkheidsverzekering: Wanneer jij schade maakt bij iemand andere thuis kun jij dit laten vergoeden via je aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is ook voor kinderen heel erg aan te raden. Je kiest een polis en geeft daarbij aan uit hoeveel personen je huishouden bestaat. Lees hier meer over de aansprakelijkheidsverzekering en waarom jij dit zeker nodig hebt.   
  • Rechtsbijstandsverzekering: Wanneer jij een conflict hebt met bijvoorbeeld de buren, je werkgever of een bedrijf waar je spullen hebt gekocht kan het handig zijn dat je laagdrempelig een advocaat voor juridische hulp kunt inschakelen. Een rechtsbijstandverzekering heeft verschillende modules.  

Verschil tussen de woonverzekeringen 

Wanneer je zelf een huis hebt gekocht, is het handig om alles te verzekeren. Er zijn verschillende manieren om je huis te verzekeren en ook verschillende prijzen voor verzekeringen. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen? 

Wat is een inboedelverzekering? 

Een inboedelverzekering is een verzekering die bij brand of inbraak of andere ongevallen de spullen in het huis dekt. Dit zijn spullen die niet vastzitten aan het huis, zoals je meubilair en parketvloer, maar ook apparatuur. Deze verzekering hoef je niet af te sluiten, maar het is wel aangeraden.Het dekt de kosten bij schade door bijvoorbeeld brand, wateroverlast, blikseminslag, gewelddadige beroving, inbraak. Het dekt de schade niet bij ongeluk door opzet, eigen schuld of achterstallig onderhoud. 

Wat is een opstalverzekering? 

Een opstalverzekering is juist een verzekering voor alles wat wel aan het huis vast zit. Deze is verplicht en de dekking geldt voor bijvoorbeeld de badkamer, waterleiding, toilet. Ook moet je deze verzekering verplicht afsluiten van hypotheekverstrekkers. Dit komt doordat het huis eigenlijk staat voor het geld wat je moet betalen. Wanneer het er niet meer is door brand, is eigenlijk ook het geld weg. Deze verzekering dekt schade onder andere bij brand, ontploffing, wateroverlast, storm. Eigenlijk bij bijna dezelfde zaken als bij de inboedelverzekering. Deze verzekering geldt namelijk ook niet bij achterstallig onderhoud, want het is toch echt je eigen schuld wanneer je dak instort doordat je het niet hebt onderhouden. 

Wat zijn nu de verschillen? 

De grens tussen opstal- en inboedelverzekering is erg dun. Zo valt een inbouwkast al onder de opstalverzekering, terwijl een losse koelkast onder inboedel valt. Het is goed om te overwegen, maar het is het beste om gewoon beide verzekeringen af te sluiten. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje.